Кипър: Министрите одобряват план за постепенно отваряне на бизнеса

Днес, 15/4/2020, Правителството на Република Кипър одобри план за постепенно премахване на ограниченията и възобновяване на жизненоважните предприятия от началото на май, при условие че епидемиологичните данни позволяват това, заяви финансовият министър Константинос Петридес.

Петридес каза, че планът включва три етапа, които достигат до края на 2021 година.

„С продължаващата пандемия и значително нарастващите финансови разходи, много страни от ЕС планират своята стратегия за постепенно премахване на ограниченията“, заяви министърът пред CNA.

ЕС даде насоки, насочени към постепенно излизане от блокирането, така че държавите-членки да координират своите действия. Петриди подчерта, че стабилната и функционална икономика е необходимо условие за функционална здравна система.

Стратегията на правителството е разделена на три етапа, но преминаването от един в следващ ще бъде до голяма степен дефинирано от епидемиологичните данни.

Първият етап се отнася до ограниченията и планът за засилване на икономиката, който правителството вече реализира в голяма степен.

Вторият включва отваряне на бизнес, който, при условие че пандемията е била овладяна, се очаква постепенно да започне в началото на май в жизненоважни сектори на икономиката. Той ще се осъществи координирано, така че да не се излага на риск ограничаването.

За да започне постепенното отваряне, трябва да бъдат изпълнени определени условия като изравняване на кривата на новите случаи, адекватността на здравната система и систематичен мониторинг чрез голям брой тестове.

Ще бъдат взети под внимание и други четири критерия – рискът от инфекция, вероятността вирусът да причини сериозни заболявания, значението на сектора за икономиката и социалния живот и способността за налагане и поддържане на мерки за безопасност, каза Петриди.

Третият етап се отнася до рестартиране на икономиката, което се очаква да се проведе, ако всичко върви добре, между септември 2020 г. и декември 2021 г.

„Стратегията трябва да бъде гъвкава и да се коригира в зависимост от епидемиологичните данни, позволявайки икономическа активност без излишен риск за здравето на хората“, каза Петридис.

Това ще включва подкрепа на жизнеспособния бизнес, мерки в области, които ще бъдат засегнати най-много, разработване на сектор за цифрови технологии, подкрепа за тези, които могат да запазят най-много работни места, и стимулиране на търсенето.

Министерският съвет, председателстван от финансовия министър, ще подготви стратегията и план за действие до края на този месец.

Той ще бъде подпомаган от ръководен комитет, който ще включва членове на епидемиологичното звено.

Петридите призоваха хората да спазват мерките в стремежа си да направят рестартирането на икономиката да се осъществи по план.

Източник: CNA

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*