Кипър: Къде и как ще се правят бързите тестове от 01/08/2021

От 1 август експресното тестване ще стане платено. Министерството на здравеопазването отговори на въпроси къде и как ще се извършва тестването.

Какво се променя от 1 август?

Съгласно решението на кабинета на министрите от 2 юли 2021 г. от 1 август безплатното бързо тестване на антигени (антигенен бърз тест) ще бъде отменено.

Къде мога да отида за бърз тест SafePass?

За да получат SafePass, жителите ще могат да правят бърз тест за антигени само в сертифицирани клинични лаборатории и сертифицирани аптеки.

Министерството на здравеопазването одобри процедура за наблюдение и надзор на уменията и оборудването, необходими за бързо тестване.

Тест, извършен в неодобрени медицински центрове и / или клинични лаборатории и аптеки, няма да отговаря на изискванията нито за SafePass, нито за европейско сертифициране.

Колко ще струва провеждането на тестове в частни клинични лаборатории и аптеки?

Според решението на кабинета на министрите от 16 юли 2021 г. максималната цена за тестване е 10 евро.

Спира ли изцяло Програмата за безплатно бързо тестване?

Не, програмата ще продължи за онези групи от населението, които по някаква причина не могат да бъдат ваксинирани. Те ще могат да се тестват безплатно.

Ще мога ли да направя теста за моя сметка в онези пунктове за тестване, които ще продължат да работят по програмата на Министерството на здравеопазването за безплатно тестване?

Не, пунктовете за безплатно тестване ще обслужват само онези групи граждани, които са изключени от платено тестване.

Кои категории от населението ще могат да правят безплатни тестове?

При предоставяне на документ за самоличност могат да се тестват безплатно следните категории:
– непълнолетни под 16-годишна възраст, които в момента не могат да бъдат ваксинирани;
– непълнолетни лица на възраст 16-17 години, ако техните родители / настойници не позволяват да бъдат ваксинирани;
– хора над 16 години, които не могат да бъдат ваксинирани по медицински причини (при представяне на удостоверение).

Точният списък на болестите, които служат като основа за отказ от ваксинация, ще бъде формиран въз основа на препоръките на Кипърската медицинска асоциация;
– бременни жени (след представяне на удостоверение от лекар, което да показва, че ваксинацията им е противопоказана);
– хора, ваксинирани с първата доза в рамките на три седмици от първата инжекция, т.е. през периода, в който те все още се нуждаят от тест, за да получат SafePass (задължително е да представят ваксинационна карта);
– ваксинирани хора, които искат да си направят тест за проверка на здравословното си състояние или по някаква друга причина (задължително е да представят ваксинационна карта).
В допълнение, Министерството на здравеопазването, за да наблюдава епидемиологичната ситуация, ще продължи тестването в затворени институции, старчески домове и други организации, в които живеят хора в риск.

Колко често трябва да правите теста?

За да получите SafePass, ще трябва да вземете PCR или бърз тест на всеки 72 часа, освен ако нямате други причини за получаване на COVID пропуск (ваксинационна карта или сертификат за възстановяване през последните 180 дни).

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*