Кипър: Концерти с ухание на май и цъфнал люляк 

С концерти продължи майският културен календар

Програмата на Дните на българската култура в Кипър, организирани ежегодно от СБК продължава. Тази година всички събития от празничния майски календар на Съюза са посветени на 20-годишнината от създаването му.

Снощи в зала Кастелиотиса в Никозия се проведе камерен концерт с произведения на Алесандро Марчело, Николай Метнер, Дмитрий Шостакович, Йоханес Брамс. Това беше последният концерт на Маестро Мирослав Господинов в Кипър, който напуска острова след 30-годишна успешна кариера. В концерта взеха участие български и кипърски възпитаници на Маестрото – Симеон Спасов – обой, Красен Пенев и Варвара Мерлзлова – цигулка, Гергана Георгиева и Корина Василиу – пиано.

Пред неголяма публика от истински ценители на класиката, Маестро Мирослав Господинов представи произведенията от концерта по своя неповторим, цветист и изключително оригинален начин, който грабва вниманието и не оставя равнодушен нито един слушател. “Маестро Господинов е в състояние да накара всеки да се влюби в класическата музика!” – такива бяха коментарите на публиката след концерта. Наслада за сетивата, предизвикателство за ума и фантазията – ето това беше и този концерт на Маестрото, с който той каза довиждане на публиката си в Кипър, но обеща да се върне отново. Събитието приключи с малък коктейл.

Аплодисменти, Маестро!

 

 

 

 

 

 

“България – държава на духа”

 

Под този надслов беше и концертът в Лимасол, посветен на 24 май – денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Събитието се проведе в залата на Митрополията в Лимасол и беше организирано от училище “Паисий Хилендарски” и информационен офис “Финиотис”, с подкрепата на сдружение “Българи зад граница”- Лимасол.

Гостите на концерта от всички краища на острова имаха чудесната възможност да се насладят на гласовете на квартет “Светоглас”, на народните певици Олга Борисова и Виолета Маринова и на Добрин Добрев, един от организаторите на концерта. Впечатляващите акапелни изпълнения направиха концерта уникален и накараха публиката да запее заедно с гостите любими български песни.

В концерта участваха, освен учениците от БУ “Паисий Пилендарски” – Лимасол, и ученици от българските училища в Пафос и “Азбукарче” – Полис, както и групата за естетическа гимнастика “Илиахтида”, Фолклорна школа “Канатица” , Фолклорна формация “Соватчии”, руски и кипърски състави.

След концерта гостите се почерпиха с отбрани български мезета. Поздравления за организаторите! Показаха за пореден път, че България е страна на несломимия дух!

Живка Милова

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*