Кипър и Русия подписаха протокол за икономически сътрудничество

Вчера в Никозия бе подписан протокол за икономическо сътрудничество от междуправителствения комитет на двете страни.

Протоколът бе парафиран от финансовия министър Харис Георгиадис и руския заместник-министър на икономиката Николай Подгузов, а договорът ще бъде подписан от двамата президенти при посещението на Н.Анастасиадис в Москва на 25 февруари.

В изявление след срещата с руската делегация, Георгиадис заяви, че срещата е била продуктивна, като добави, че историческите връзки между двете страни и техните приятелски отношения са отлични и в момента се прави крачка за двустранно сътрудничество. Протоколът, каза той, обхваща областта на търговията, енергетиката, селското стопанство, туризма, образованието, науката и културата.

Министърът се позова на перспективите за ново сътрудничество в областта на морската търговия, телекомуникации и техническо военно сътрудничество.

Като се позовава на икономиката, Георгиадис каза, че Кипър е по пътя на стабилизация, и изтъкна, че засилването на сътрудничеството с Русия е част от усилията да се стимулира икономиката. Той също така заяви, че Никозия очаква нормализиране на отношенията между ЕС и Русия.

В изявлението си,  руският представител заяви, че отношенията между двете страни са много добри, въпреки трудностите в отношенията между Русия и ЕС.

(CNA)

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*