Кипър и България с проблеми с пречистването на отпадъчните води

Европейската комисия реши в понеделник да изпрати официално уведомително писмо до Кипър за неадекватното му събиране и третиране на отпадъчни води.

Комисията призова Кипър и България да гарантират, че градските отпадъчни води са адекватно събрани и третирани съответно в 41 и 96 агломерации на тяхната територия.

Съгласно законодателството на ЕС (Директива 91/271 / ЕИО), от градовете се изисква да изградят необходимата инфраструктура, за да събират и третират своите градски отпадъчни води.

Необработените отпадъчни води могат да изложат на риск здравето на хората и замърсяват езерата, реките, почвата, крайбрежните и подпочвените води.

До момента, тъй като България и Кипър не прилагат правилно няколко ключови разпоредби на правилата за третиране на градските отпадъчни води, Комисията изпраща официално уведомително писмо.

Процедурата за нарушение започва с официално уведомително писмо, с което Комисията дава възможност на държавата-членка да представи своите виждания относно констатираното нарушение.

Ако не бъде получен отговор или ако представените от члена отговори в отговор на това известие не могат да се считат за задоволителни, Комисията ще премине към следващия етап от процедурата за нарушение, а именно мотивирано становище. Ако е необходимо, Комисията ще отнесе случая до Съда на Европейските общности.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*