Кипър: За какво могат да ви отнемат шофьорската книжка

Нови правила и повишени глоби

За да се предотвратят инцидентите по пътищата на острова, от понеделник, 10 февруари, в Република Кипър влязоха в сила нови правила, които регулират процеса на лишаване от шофьорска книжка.

Новият регламент е одобрен от Съвета за пътна безопасност.

От сега нататък, всички водачи ще бъдат лишавани от правото да управляват превозно средство, ако:

Шофьорът е хванат да шофира след употребата на наркотици за втори път от 12 месеца.

Шофьорът е хванат да шофира под въздействието на наркотици, като в същото време надвишава максималната разрешена скорост, установена на пътя, със 75%.

Ако резултатите от тестовете за наркотици и алкохол са положителни по време на проверката.

Шофьорът е бил заловен два пъти годишно да надвишава скоростта със 75% от максимално разрешената скорост, установена на пътя.

Шофьор е бил хванат отново в рамките на 2 месеца, докато шофирал в нетрезво състояние, с ниво на алкохол в кръвта над 71 mg (припомнете си, допустимите норми в Кипър са 22 mg).

Шофьорът е спрян за превишена скорост и е в нетрезво състояние.

Шофьорът е отговорен за произшествие със сериозни последици.

Шофьор, който има професионални права и шофира автобус, такси или камион, е хванат да шофира под въздействието на наркотици, в нетрезво състояние или за превишена скорост.

Правилата са изпратени до всички области за прилагане и са в сила от 10/02/2020.

Очаква се тези, които са били лишени от шофьорска книжка, да се явят пред лекарската комисия, която ще реши бъдещата им съдба.

ГЛОБИ

300 евро ще е санкцията за говорене по мобилен телефон и толкова за непоставен предпазен колан. И за двете нарушения преди плащахме 85 евро. Същото се отнася и за шофиране на скутер или мотор без каска.

Паркирането на пешеходна пътека или на място за инвалиди ще ни струва вече 200 евро.

Директно пред съда, в рамките на 24 часа, ще се явяват по-сериозните нарушители, на които веднага ще бъде налагана и забрана за шофиране . Това може да ви се случи, ако шофирате под въздействието на алкохол или наркотици.

Промените в закона за движение по пътищата е от голямо обществено значение и е опит за справянето с критичната ситуация на пътя, която взима все повече жертви. Той е изготвен след консултации със заинтересованите страни, включително Парламентарната комисия по транспорт.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*