Кипър е готов за преразглеждане на схемата „Златна виза“

Финансовият министър Харис Георгиадис заяви, че правителството е готово да предостави информация, свързана със спорната схема за гражданство чрез инвестиции, и да разгледат тази на други държави-членки на Европейския съюз.

Финансовият министър, коментирайки пред ежедневника „Политис“, обяви публикуването на независимо проучване, което ще подчертае икономическото въздействие на схемата, и добави, че положителното въздействие, макар и положително, в рамките на няколко милиарда евро, е „подвеждащо“. Схемата позволява на чуждестранните инвеститори да придобиват кипърско гражданство в рамките на месеци, като инвестират едва 2 млн. евро в активи или компании, включително в недвижими имоти. До септември 2016 г., когато кабинетът промени схемата, понижавайки финансовите си критерии, инвеститорите бяха задължени да инвестират 5 млн. евро или да участват в колективна инвестиция с минимум 2,5 млн. евро на човек на обща стойност минимум 12,5 млн. евро.

Според официални данни, схемата е позволила на 1 685 чуждестранни инвеститори и 1 651 членове на семейства да придобият кипърско гражданство от 2008 г. до 2018 г. Според прессъобщения, версията на схемата е въведена през 2014 г. и впоследствие многократно ревизирана, за да изключи банкови депозити или придобиване на държавни облигации, а критериите за допустимост доведоха до приток на инвестиции до 4,8 млрд. евро.

Преди седмица говорител на Европейската комисия заяви, че планира да извърши проучване на тези видове схеми, изпълнявани и от няколко други държави-членки на ЕС, наречени „Златни визи“. Решението бе взето след докладите на уебсайтовете на Проекта за докладване на организираната престъпност и корупцията (OCCRP), а „Гардиън“, поставиха въпроса, че т.н. Златни визи са уязвими на злоупотреби. Те също така подкопават борбата с корупцията и увеличаването на риска от пране на пари.

В интервю за „Политис“ Георгиадис защитава кипърската схема срещу критиката, която според него е неоснователна. Общо натурализирането на чуждестранни граждани в Кипър възлиза само на 0,3% от общата натурализация в ЕС, а кипърската схема „Златна виза“ от своя страна отчита само 30% от общата натурализация, продължава той.

Министърът добави, че инвестициите (проектите) в реалната икономика остават в центъра на схемата и че те непрекъснато преминават през процес на оценка. На 9 януари Съветът на министрите реши да създаде „Комитет за надзор и контрол“, състоящ се от служители от министерствата на вътрешните работи и финансите и от Кипърската агенция за насърчаване на инвестициите (CIPA), орган, спонсориран от правителството, чиято задача е да привлече инвестиции в Кипър.

Решението също така предвижда създаването на регистър на „Доставчици на услуги за натурализация на инвеститорите“, в който физически лица и юридически лица, които предлагат свързани услуги, ще бъдат регистрирани след изпълнение на определени „критерии“. Схемата също така забранява рекламирането на визовата програма.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*