Кипър гори! Горските пожари все още не са овладени, има загинал пожарникар

Един от тримата пожарникари, чийто автомобил се преобърна вчера, е починал. Другите двама са настанени в болница, и съобщават че са в тежко състояние, като състоянието на единия се определя като критично.

Малко след обявяването името на загиналия пожарникар, президентът Никос Анастасиадис изрази съболезнования към семейството на Андреас Софоклеус, загинал при изпълнение на дълга си в битка с огнената стихия в района на Солеа.

Пожарите все още бушуват на три фронта.

Четиринадесет самолета от Кипър, Израел, британските бази и Гърция, както и два хеликоптера Super Puma участват в гасенето на пожарите в района на Спилия, Каннаву и Агия Ирини. Високите температури (около 40°) и силния вятър допълнително усложниха обстановката.

Hellenic_Fire_Service_Super_PumaТова е най-големият пожар в Кипър, откакто през юни 2007-ма бяха унищожени 10 кв.километра гори в района на Саттас. За момента щетите се определят на около 15 кв км унищожени гори и земя.

Очаква се включването в гасенето на три самолета от Франция и един от Италия днес.

Пожарите започнаха в неделя в района на Евриху, при игра със запалка на 12 годишно момче. Пожари има в района на Аргака (Пафос), където се включиха израелски самолети, след разговор на президента Анастасиадис с израелския премиер Бенямин Нетаняху.

В гасенето участват 66 сухопътни транспортни средства и повече от 400 служители.

Жителите на Агиос Теодорос, Курдали, Спилия, Агия Ирини и Каннавия са притеснени за имотите си. Някои са ги напуснали в неделя вечерта, но в понеделник отново са се завърнали. Министър Хасикос заяви, че всички пострадали собственици ще бъдат обезщетени, въпреки че от пожарните служби заявиха, че до момента няма пострадали жилищни имоти.

Повече от 30 пожари са избухнали на острова между събота и неделя. По-рано пожар близо Соуни в Лимасол бе овладян в около четири часа в неделя сутринта.

Президентът Никос Анастасиадис в писмено изявление заяви, че следи събитията с голямо безпокойство.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*