Кипър: Борба за връщане доверието в местната полиция

Покриването на пропуски в разследването на случаите на изчезнали лица и възстановяване на доверието на обществеността в силите са сред най-важните приоритети за новия шеф на полицията Кипрос Михаелидес, каза той на първата си официална пресконференция след поемането на длъжността.
Неговият предшественик Захариас Хирсостому бе уволнен от президента миналия месец след разкритието, че седем изчезнали лица, две жени и две момичета на възраст 8 и 6 години, всички имигранти, са били убити от сериен убиец. Този случай доведе и до оставката на министъра на правосъдието Йонас Николау. Вече се провеждат разследвания за евентуални неуспехи на полицията на няколко нива.
Михаилидис заяви че кипърското общество преживява последиците от “скандално, ужасяващо и отвратително престъпление, безпрецедентно за Кипър”.
Пропуски, грешки и недостатъчно добро следствие са „отворените рани“ на полицейските сили и изискват сериозни промени в работата им, добави той.
Новото ръководство веднага хвърли всички усилия за преустройство в работата на полицията..

Вече са въведени мерки за справяне със случаи на изчезнали лица, като например възлагането им на специален екип, който също ще упражнява „надзор и контрол“.
Вече е изготвен протокол за действията, които трябва да бъдат предприети в случай на изчезнали лица, и особено когато те включват деца, като например работа с НПО „Надежда за децата“. Протоколът включва също програми за обучение на служители, модернизиране на софтуера, получаване на информация и укрепване на полицейската комуникация с имигрантските общности на острова, „за да се избегне повторение на грешките“.
Полицията попадна буквално в „черна дупка“ в случая със серийния убиец, защото не е взела сериозно докладите за изчезналите жени, приемайки, че те са избягали или са се укрили някъде.
“Полицията иска да изпрати послание, че ще се отнасяме към всички граждани и жители без елемент на дискриминация или расизъм, но в същото време, с необходимото зачитане на закона,” каза Михаилидис.
В това отношение полицията постоянно участва в борбата срещу тежката и организирана престъпност, корупцията, тероризма, разпространението на наркотици, незаконната имиграция, намаляването на пътнотранспортните произшествия, борбата с футболното насилие и други.
Започнали са действия за набирането на още 200 новобранци и 30 специални офицери. Следващата година планират да наемат още 250 души.
„Вече се обърнах към нашите членове, сигнализирайки за ново начало и идеята, че ще се учим от грешките си. С тази мъдрост можем да обърнем страницата“ – каза Михалидис.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*