Кипър: Адвокат призовава Главния одитор за поправки в социално-осигурителната каса

Адвокатът и граждански активист Михалис Параскева, който е обвинен, че отказва да плаща осигурителните си вноски, призова  главния одитор Одисеас Михаелидис да принуди финансовия и трудовия министри да внесат законопроект за по-добро управление на фонд за социално осигуряване.
В отворено писмо, Параскева призова Михаелидис “да предприеме наказателни или други действия срещу двамата министри, ако откажат да прилагат закона, както се изисква”. Параскева отказва да плати вноските си като самоосигуряващо се лице към за социалната каса. Той смята, че отказът му е акт на гражданско неподчинение в отговор на това, че правителството се опитва да събере дълга от 7,2 млрд. евро към фонда за социално осигуряване.
pensiiТройката кредитори поискаха през 2012г. този дълг да бъде покрит, въпреки че държавата все още не го е направила. Той смята, че държавата ще предизвика срив в социално осигурителния фонд–СИФ, както и че банките и държавата са виновни за финансовата криза и счита, че взимайки пари от този фонд за попълване на дълга е престъпление срещу народа.
Позовавайки се на доклада на генералния одитор за 2013г.,в който се изразява загриженост относно практиката на правителството да заема пари от СИФ, Параскева каза, че това е пряко нарушение на законите на държавата, “следователно, пряко нарушение на правото на достойно съществуване и социална сигурност на нейните граждани”. Той призова Михаелидис да “служи без изключения”, и че поста генерален одитор е институция и “и не зависи от него кога да упражни това право и кога не”.

Делото на адвоката Михалис Параскева е насрочено за 8-ми септември.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*