Кипърски гърци купуват и продават имоти на север

Кипърските гърци продават имуществото си на север на други кипърски гърци на цени по-високи от тези, определени от Кипърската турска Комисия по недвижимите имущества (IPC), но на по-ниски цени от пазарната стойност в контролираните от правителството зони.

Според направени доклади между януари 2014г. и май 2015г., 124 имота са продадени на север от кипърски гърци на други кипърски гърци. Тази година, кабинетът одобри законопроект за премахване на таксите за прехвърляне на сделки, които касаят имоти на север.
Само девет от имотите имаха оценка от Поземления регистър. Въпреки това всички те са били продадени на по-ниска цена от пазарната им стойност. Имотите са разположени в Ахериту, Ризокарпасо, Дериня, Прастио, Агиос Серджио, Саламина и Агиос Теодору. С обща площ от 55,246 квадратни метра деветте имота са продадени за € 87 625, докато пазарната им стойност се оценява на € 435,275.
Имотите се купуват за по-малко от половината от пазарната им стойност в контролираните от правителството зони. Никозия също е в центъра на продажбите на имоти. Отбелязва се също, че тези имотни сделки стават между едни и същи хора, един частен собственик и строителна фирма, които разменят  € 395 000 за имот в контролираните от правителството зони с 26 жилища в окупираната Трахона. По-голямата част от сделките в окупираните райони са между кипърски гърци, а не с фирми.

Въпросът за собствеността е един от най-сложните теми в преговорите за Кипър. Президентът Никос Анастасиадис и Местафа Асанджъ са се съгласили, че правото на собственост на индивида ще бъде спазено и че Независимата Комисия за недвижимото имущество ще разрешава случаи въз основа на обезщетение или замяна. Решението предизвика ответна реакция в северната и южната част на острова. Кипърските турци се страхуват, че ще бъдат отстранени от кипърските гръцки домове, а кипърските гърци критикуваха Анастасиадис, който приравни законният собственик с „узурпатор”.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*