Кипърският турски премиер настоява, че Вароша ще се възобнови под контрола на Севера

Кипърският турски премиер Ерсин Татар заяви, че ограденият/забраненият град Вароша ще се отвори с кипърска турска администрация, въпреки неговия “заместник” Кудрет Озерсей, който каза миналата седмица, че такова решение не е взето.

Според доклади в кипърските турски медии в понеделник Татар каза, че Вароша ще отвори врати при турска кипърска администрация и че там ще бъдат направени инвестиции.

Той каза, че Вароша е запазен като разменна монета в случай на развитие на преговорите, които датират от почти 50 години.

“На етапа, на който сме дошли, на хоризонта не се вижда никакво решение”, каза Татар по време на интервю за информационната агенция ТАК.

Той казва, че кипърската гръцка страна едностранно е сключила споразумения на стойност милиарди долари за природния газ и петролните запаси, които са около Кипър, което противоречи на международното право и конституцията на Република Кипър.

“Ако кипърските гърци игнорират кипърските турци по този начин, ние казваме, че ще променим политиката си,” каза той, добавяйки, че откриването на Вароша бе обсъдено и с Турция.

Вароша, каза той, е на територията на Северен Кипър.

Татар също отрече превръщането на Вароша в Лас Вегас. Миналата седмица медиите съобщават, че Вароша ще стане като Лас Вегас и ще привлече световно известни звезди.

„Нашият план е да отворим Вароша под турска администрация. Графикът за това ще бъде определен в следващите месеци или години”,каза той.

Той добави, че първо ще се проведе инвентаризация на собствеността.

В интервюто, той говори и за твърденията и претенциите на ислямската религиозна фондация Евкаф за хиляди декари земя във Вароша, датиращи от османския период.

“Те са откраднати от нас, хората претендират за права, защото са градили върху тях”, каза той. Той добави, че някои случаи трябва да бъдат изяснени в европейските съдилища.

Позовавайки се на вечерята между Озерсей и президента Никос Анастасиадис, Татар каза, че тя се е състояла по покана на общ приятел и добави, че в миналото лидерът на кипърските турци Мустафа Акинджи също е провеждал такива срещи.

Съобщението на Татар идва само няколко дни след като Озерсай повтори, че кипърската турска администрация няма да вземе никакво решение да отвори Вароша, а само ще проведе инвентаризация на имотите.

Ще се превърне ли Вароша в разменна монета и възможност за пазарлък/изнудване за дял/права от залежите от въглеводороди, само времето ще покаже.

Източник: Cyprus Mail

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*