Кипърският туризъм губи поради недостъпност за хората с увреждания до плажове и хотели

Асоциация „Paraplegics“ заяви, че Кипърската туристическа организация не спазва законовите разпоредби за най-малко пет на сто от хотелските стаи да бъдат достъпни за хора с увреждания. В писмо до организацията, асоциацията заяви, че в повечето хотели само 2-3% от стаите са достъпни и обзаведени за хора с увреждания. „Ние отбелязваме с разочарование, че някои хотели в страната ни имат само по две-три стаи, които са достъпни за хора в инвалидни колички и с баня приспособена за тях – душ кабина, в резултат на това хотелите не са в състояние да посрещат групи туристи в инвалидни колички за почивка или конференции“, казаха от асоциацията.

Асоциация „Paraplegics“ се обърна към главния технически директор на туристическата организация, като посочи, че Кипър може да бъде дестинация за хора с увреждания през цялата година.

Позовавайки се на проучване, проведено от Университета в Съри, от името на Европейската комисия, асоциацията сподели, че този вид туризъм носи печалби на стойност около 394 милиарда през 2012 г. с 8.7 млн работни места в ЕС.

„Британците са сред най-големите клиенти на този пазар с дял от около 20 на сто“, каза асоциацията. А от своя страна Великобритания е с най-голям дял туристи в Кипър.

От асоциацията настояват и за преразглеждане на закона за повишаване на прага на 10 на сто в опит да се даде тласък на икономиката и както и превръщането на острова в дестинация за хора с увреждания.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*