Кипърският отбор „Nestfold” спечели предизвикателството на НАСА

Кипърският отбор Nestfold спечели Международното космически състезание на NASA 2017 в категорията „изборът на хората“. Nestfold беше избран за най-добрия отбор в света чрез онлайн гласуване.

Nestfold беше единственият отбор от ЕС, който бе избран за финал. След това трябваше да се състезава с два отбора от Бангладеш, един от Индия и един от Косово.

Победата бе обявена в понеделник от университета в Кипър, тъй като екипът се състои главно от студентите и възпитаници на университета. Кипърският отбор се състезава с 2 000 отбори от 69 държави. Членовете на печелившия отбор ще отидат до Космическия център Кенеди във Флорида, за да наблюдават предстоящото стартиране на спътника за проследяване и предаване на данни (TDRS-M) на 3 август 2017 г., като в същото време имат възможност да се срещнат с учените от НАСА и да обсъдят евентуалните реализации на тяхната идея.

Екипът „Nestfold“ предложи използването на сгъваем интелигентен подслон в случай на природни бедствия, който може да бъде хвърлен от самолет или хеликоптер. Той е проектиран да бъде лесен за инсталиране и да издържа на условия като пожари, наводнения, земетресения и свлачища. Един от тях може да помества 18 души и да съдържа храна за шест дни, материали за първа помощ и средство за комуникация. След като бъде хвърлен от летателното средство, подслона увеличава площта си повече от три пъти. Конкурсът на НАСА е насочен към създаване на идеи за намиране на решения на предизвикателствата, пред които е изправена американската космическа агенция.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*