Кипърският мед получава собствена търговска марка за лесно разпознаване от потребителите

Предстои Първи Меден Фестивал в Лимасол

Пчеларите обявиха във вторник, че имат запазена търговска марка, която ще бъде поставена върху всички местни опаковки с мед. Това ще позволи на потребителите лесно да разпознават автентичния кипърски мед.

Медът, носещ запазената марка, ще бъде 100%  местно производство от нектара на кипърските цветя, за които пчеларите казват, че са проверени чрез строга проверка за автентичност и качество, извършена от държавата.

Медът, произведен на местно ниво, в съответствие с регламентите на ЕС, е без антибиотици, уверяват пчеларите, отбелязвайки, че това е било проверено както от държавните, така и от университетските проучвания.

Председателят на кипърския съюз на пчеларите Мариос Константину и председателят на движението на професионални пчелари Андреас Глафку призовават потребителите да изберат мед, носещ кипърската търговска марка, в която се посочва и името на пчеларя-производител, който носи цялата отговорност за своя продукт.

Те добавят, че медът, разпространен от кипърските пчелари или производителите/търговци на храни, който не носи запазената марка, трябва да се избягва, тъй като няма гаранция за произхода и качеството им.

Всяка област в Кипър, в зависимост от своята флора, произвежда свой собствен мед. Въпреки това, асортиментът на мед на острова е сравнително малък, поради сравнително малките производствени количества, добавиха те.

Кипърският мед е спечелил няколко международни отличия за високо качество и вкус.

През октомври – (18-20/10/2019) в Лимасол ще се проведе първият меден фестивал, организиран от Кипърската асоциация на пчеларите, на който ще си дадат среща пчелари от целия остров и ще представят своите продукти. Събитието ще бъде съпроводено и с конференция на пчеларите, на която ще се обсъдят проблемите и новостите в бранша.

Фестивалът е насрочен за 18, 19 и 20 октомври 2019 г. на площад Old Port в Лимасол.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*