Кипърските лекари натискат държавата за повече квалифициран персонал

От понеделник, държавните лекари ще преглеждат само до 30 пациенти на ден,

опитвайки се да окажат по този начин натиск на държавата да задоволи исканията им за повече персонал.

PASIKY, техния профсъюз, съобщи, че специалистите ще преглеждат по 20 души на ден, а общопрактикуващите лекари по 30 души. Според председателя на съюза Сотирис Кумаз, лекарите в момента преглеждам между 40-50 човека дневно. „Лекарите са загрижени как да предоставят качествени здравни грижи на хората, когато персоналът не достига”, каза той пред държавното радио и телевизия. Кумаз обвини държавата, че е безразлична към молбите и призива им за решаване на проблема.

„Един пациент може да се наложи да остане в лекарския кабинет 15 минути, друг обаче може да има нужда от 30 минути”, каза той. „И ако един лекар работи под натиск, в някакъв момент, той ще направи грешка, за която ще бъде отговорен”.
„Ние няма да преглеждаме по 50 души, това не е правилно и няма да го приемем. Решението е повече квалифициран персонал в болниците”, каза той.

Съюзът на лекарите се противопоставя на прилагането на така наречените” мини здравни схеми”.

Плана на Джордж Памборидис е да се създаде схема, която ще предложи универсален достъп до безплатно здравеопазване в държавните болници само в замяна на един процент данък върху всеки доход.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*