Кипърската турска страна е призована да ускори работата си по пропускателния пункт Дериня

Двуобщностната инициативна група Фамагуста призова кипърската турска страна за ускоряване на работата за откриването на пункта Дериня, а не да се чакат средствата от ЕС, обещани за януари.

Според съобщения в пресата, кипърската гръцка страна вече е подготвила своите 300 метра от пътното платно и се чака другите 2,7 км. от север да бъдат асфалтирани.

Инициативната група споделя за социалните, културните и икономическите ползи от отварянето на пропускателния пункт на север и призова кипърската турска страна да не чака Европейската комисия да одобри сумата от 1,2 милиона евро, необходима за покриване на асфалтиране, водоснабдяване и електрическа инфраструктура и в областта, тъй като това просто ще забави проекта допълнително.

Двете страни имаха противоречия относно пътя към пропускателния пункт. Кипърската гръцка страна искаше да използва съществуващия път до Вароша, но турската страна поради проблеми със сигурността, поиска нов път, минаващ далеч от турския гарнизон. От гръцка страна контрираха, че новият път ще отнеме повече време и ще струва много средства. От друга страна, по стария път се отива направо във Фамагуста, просто той се нуждае от свеж слой асфалт и евентуално разширяване. В крайна сметка бе решено да се използва стария път и да се премести поста на армията.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*