Кипърската турска полиция откри изгорели книги на Гюлен в сметището Фамагуста

Може ли ловът на вещици да се прехвърли и в окупираните територии на Кипър? Страхът от това е принудил някой да изгори книгите на Гюлен във Фамагуста

Полицията в северната окупирана част съобщиха, че ще се проведе разследване за пожара в депото за отпадъци във Фамагуста, където бяха намерени над 100 обгорели книги написани от турския духовник в изгнание Фетхуллах Гюлен. Съществуват страхове сред кипърските турци, че сегашния лов на вещици срещу Гюлен може да се разпространи и в северната част на острова. Турция обеща да изкорени всички съюзници на Гюлен, с обвинения за неуспешния преврат миналата седмица и започна чистка сред армията, полицията, съдебната система, образованието, разузнаването и религиозните представители.

Властите са задържали близо 35 000 войници, полицаи, съдии и държавни служители. Във вторник те затвориха някои медии, подкрепящи Гюлен 15,000 души са били уволнени от министерството на образованието, 492 от Дирекцията на вероизповеданията, 257 от офиса на министър-председателя и 100 от разузнаването.

Гюлен, бивш съюзник на Ердоган, който живее в изгнание в Пенсилвания, отрече всякакво участие в преврата.

CNA

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*