Като цяло учителите доволни от планираните промени в образованието

Учителските синдикати във вторник изразиха общото задоволство от предложенията за реформа в образованието, представени от министъра на образованието Костас Кадис.

Кадис разпространи в понеделник предложения, изготвени от специално назначена комисия.

Първото предложение е да бъде преструктурирана учебната програма и графиците, което премахва единната образователна система в лицеите, въведена през 2000 г. и се очаква да бъде реализирано от септември 2015.

Според второто предложение, учебните часове по езиците и по математика ще бъдат увеличени в началните училища и ще бъде добавен един допълнителен час с цел да се помогне на децата с умствени увреждания.

Третото предложение засяга гимназиите, където седмичните учебни часове ще се намалят с два и ще бъдат въведени следобедни чуждоезикови курсове, докато в лицеите ще бъдат въведени шест програми, свързани със следването в университетите за учениците, в зависимост от бъдещото им професионално развитие.

“С това предложение, ние се опитваме да коригираме недостатъците на настоящата система, особено в средното образование. По-специално, ще преконфигурираме лицеите чрез въвеждане на избираеми дисциплини,” каза Кадис. Той добави, че целта е въвеждането на избираеми дисциплини в съвременните научни области, които ще помогнат на учениците да придобият необходимите основи за висше образование.

Предложена е също и нова система за назначаване в сферата на образованието, според която списъците на чакащите за назначаване на учители ще бъдат премахнати до 2018 г. – списък по старшинство вече няма да има и успешните кандидати ще бъдат избрани в съответствие с преподавателския си опит и квалификация.

Кадис каза, че по-голямата част от заместващите учители ще бъдат назначени в рамките на следващите три години и след това, преподавателите ще бъдат наемани на работа въз основа на проведени изпити.

Включено е и предложение, което засяга обучението на учителите, защото министерството “отдава голямо значение на качеството на преподавателите, работещи днес в училищата”, каза Кадис.

Той добави, че тези предложения ще променят облика на държавните училища и ще отговорят на потребностите на обществото като дадат отговори на дългогодишни проблеми.

Ръководителят на профсъюза на учителите OELMEK, Деметрис Талиадорос, каза, че единната образователна система на лицеите е трябвало да бъде премахната много отдавна и че е крайно време училищната система да бъде способна до подготвя учениците за висшето образование, без родителите да се налага да плащат огромни суми за частни уроци.

И от двата синдиката, POED и OLETK, казаха, че трябва да се обсъдят някои проблеми с министерството. Те бяха помолени да разгледат предложенията, да изразят своите позиции по тях и да внесат предложенията си до министъра в срок от две седмици.

Ученическата организация PSEM също така поиска да се срещне с Кадис, за да обсъдят предложените реформи.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*