Касулидес: ЕС губи връзката със своите граждани

„Ако ЕС не се вслуша в мнението и тревогите на обществото за визията на европейската интеграция и основните свободи, то Европа ще стане жертва на реторика на нетърпимост на евроскептици“, каза в понеделник министърът на външните работи Йоанис Касулидес. Той направи изявление по време на събитието на тема: „ЕС и Кипър: Предизвикателство за  стабилността и сътрудничеството в Източното Средиземноморие“, организирано от Делегацията на ЕС.

“Кризите в Сирия и Либия със сигурност са допринесли за разпространението на миграционната вълна, но трябва да се вземе предвид, че сирийските бежанци, бягащи от войната с цел да спасят живота си, са само малка част от потока бежанци“. „Най-важното нещо е солидарността между държавите-членки, за да се справим с предизвикателствата. Европейският съюз е организация, която съществува благодарение на волята на членовете да приемат и прилагат взетите заедно решения“, каза Касулидес. Той също така заяви, че ЕС в продължение на много години пренебрегваха региона, а източното Средиземноморие никога не е било приоритет за Брюксел.

Очевидно беше, че политическите проблеми на региона засягат само някои членове на съюза региона, продължи министъра. След кризата в Сирия, географското разположение на Ислямска държава, разпадането на Либия, рязкото увеличение на миграционните потоци и безизходицата в Палестинско-Израелския конфликт „събуди някои държави от съюза“.

Също така „не може да има стабилност, без икономическо развитие“, каза Касулидис, „бившият модел на икономическо сътрудничество между Съюза, Източното Средиземноморие и Близкия изток, който се фокусира само върху достъпа до пазара е едностранен.”

Между 2013-2015г., търговския баланс е нараснал с 50 но сто в полза на ЕС по отношение на южните средиземноморски партньори. “Това не е устойчив модел на сътрудничество и се радвам, че са предприети стъпки в Брюксел, за да се коригира тази политика“.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*