Кампанията “Да изчистим Кипър за един ден”

Според  комисаря по околната среда Йоанна Панайоту, Кипър е един от водещите в Европа в генериране на твърди отпадъци, които се изхвърлят в депа. Тя посочи, че всеки кипърец генерира два килограма отпадъци дневно.

На 26 април стартира кампанията „Да изчистим Кипър за един ден”, но Панайоту заяви, че освен обществото и държавата, трябва да направи повече, за да се справи с проблема.
“Призовавам държавата, местните власти, неправителствените организации и всички заинтересовани страни да участват в кампанията”.
Кампанията се организира от “Let’s do it Cyprus” НПО, която е част от “Let’s do it World”, движение, което започна в Естония и иска хората да се присъединят към серия от местни и национални движения, които да почистят страната си.
Янис Янаки заяви, че кабинетът му напълно подкрепя кампанията, като отбеляза, че събитието има положителен ефект върху обществото и особено върху младите.
Той призова всички да участват, с молба да се подобри рекорда от 10 000 доброволци от миналата година на подобно събитие.
Координаторът на кампанията в Кипър Лукия Хаджиматео каза, че всички отпадъци ще бъдат занесени в завода за управление на отпадъците в Коши.
Според последните данни на Евростат, Кипър е на четвърто място в производството на твърди битови отпадъци през 2013 г. с 624кг на глава от населението, по-напред се нареждат Люксембург (653 килограм на глава от населението), Швейцария (702 килограма) и Дания със 747кг.
Но докато всички страни рециклират, изгарят или компостират своите отпадъци, Кипър изпраща почти всичките си отпадъци в депа. ЕС многократно е изпращал предупреждения към кипърските власти, призовавайки ги да се придържат към нормите на ЕС и да се увеличи нивото на третиране на битови отпадъци.
Йоанна Панайоту заяви, че Кипър многократно е предупреждаван и ако държавата не покаже напредък в справянето с проблема, глобата е € 11 000 на ден.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*