Какво да ядем и пием в жегите

Термометърът закова 43 на сянка и улиците опустяха…

Когато тялото ни се мъчи да се справи с изтощителните жеги и високата влажност в топлото лято, трябва да използваме всяка възможна защита, за да охладим максимално организма си и да не му позволяваме да се претовари. И тъй като храната оказва голямо влияние върху биологичните процеси, е добре да знаем какво бива и какво не бива, когато термометърът премине границата на допустимото.

Летните жеги потискат апетита и разпалват жаждата, така че човек има повече желание да пие, отколкото да яде. Но стомахът от време на време все пак напомня за себе си. Какво да си хапваме, така че да не ни стане още по-горещо и да не ни натежи стомахът?

Изяждайте дневно до 5 порции пресни плодове

3Едни можете да направите на сок, други – на пюре, а трети може да оформите на парченца и да смесите с кисело или с прясно мляко. Закусете с плодова салата, а ако ви останат нарязани плодове, сложете ги в кутийка и ги вземете на работа. 
Пресните плодове и зеленчуци са много полезни, но в горещините съществува опасност стомахът ви да не успее да се справи с по-голямо количество. За да не го претоварвате, изяждайте на един прием само малки порции: един банан или резен пъпеш, или няколко печени на грил зеленчука. Това е далеч по-добре, отколкото голяма порция салата. Подправяйте храната с пресни билки, чесън, лимон или лайм – те действат освежаващо. А от лютите чушки и джинджифила по-добре се откажете – от тях ще ви стане още по-горещо. 
Вечерта, когато жегите отминат, често се събужда зверски апетит. Старайте се хладилникът да не е пълен сfoods2 много изкушения. Напълно достатъчна, за да попълните запасите си от енергия, е леката суха вечеря: салата от пресни зеленчуци с филийка хляб и парче сирене, резен пълнозърнест хляб с плочка постна шунка и половин тънко нарязана краставица, филе от бяла риба или купичка плодова салата с малко извара или козе сирене… 
През лятото е много важно да се поддържа водният баланс на изнурения от жегата организъм, като се приемат повече течности. Както е известно, топлите напитки освежават далеч по-добре от студените, затова чаят е така популярен в Средна Азия. Сварете си чай от мента и жаждата повече няма да ви мъчи.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*