Какво да сложим на трапезата на Лазаровден?

На Лазаровден са се пекли обредни хлябове от възрастните жени, а девойките са майсторяли кукли от тесто, които подарявали на следващия ден – Връбница.

Обредните хлябове преди не са се замесвали с мая, а с домашно приготвен квас.pita1

На следващия ден е празникът Връбница-Цветница. От цъфнала върба момите са правили и венчета, пускали ги по реката и гадаели по тях. Чието венче първо изплувало, тази девойка първа щяла да се задоми. Освен върбови клонки, в него се вплитали първите пролетни цветя. Задължително е трябвало да има здравец.

Независимо, че е точно седмица преди Великден, на този ден, както и на Лазаровден, може да се консумира риба.

 

 За вашата празнична трапеза

Паниран хек

Продукти:

Около 600 г. филета от хек.паниран хек

За панировката:2 яйца, лимонтозу – на върха на ч.л., 2 – 3 с.л. ракия, 2 – 3 с.л. брашно, чер пипер, сол на вкус.

Приготвяне: Белтъците се отделят и заедно с лимонтозуто се разбиват на сняг. Към жълтъците в друг съд се прибавят 2 – 3 с.л. вода, сол, пипер и ракията и се разбиват добре. След това се прибавя брашното. Към тази смес постепенно с лъжица се прибавят белтъците и леко се объркват.
Нарязаният на порции хек се панира в сместа и се пържи до златисто в голямо количество сгорещено олио.

 

 

Момински кукли за Лазаровден

момински куклиПродукти:
250 г брашно, 125 мл топла вода, 1 ч. л. суха мая, 1 ч. л. Захар, 1 ч. л. Сол, 1 с. л. Олио.

Приготвяне:

Маята се разтваря в топла вода. Добавя се захарта и солта. Брашното се пресява и се замесва тесто. Накрая се добавя олиото и още един път се омесва тестото. Оставя се на топло място да удвои обема си. Втасалото тесто се разделя на 7 части ( всяка = 55 г). Всяка част се оформя на фитил, който се прегъва на две. Краищата се омотават няколко пъти. Така оформените момински кукли за Лазаровден се поставят в тава за печене. Оставят се да втасат 20 минути.
Междувременно фурната се загрява на 200 С. Моминските кукли за Лазаровден се напръскват с вода и пекат 10-12 минути.

Шарена яхнияшарена яхния

Продукти:
5-6 глави кромид лук, 2-3 моркова, 1 резен целина, 1 ч. ч. грах, 250 г замразен фасул, 1 тиквичка, 1 патладжан, 1/2 ч. ч. олио, 3-4 домата от консерва, 1 с. л. Брашно, 1 с. л. червен пипер, сол на вкус, 1/2 връзка магданоз, млян черен пипер на вкус.

Приготвяне:

Зеленчуците се почистват и нарязват. Всички (без доматите) се задушават в част от олиото и малко вода, докато поомекнат. С останалата част от олиото се прави запръжка, като в него се запържват дребно нарязани доматите, брашното и червеният пипер. Запръжката се сипва в ястието. Подправя се на вкус със сол и се оставя да ври на тих огън, докато ястието стане напълно готово. Шарената яхния преди поднасяне се поръсва с магданоз и черен пипер.

 

лазаров кексЛазаров кекс

Необходими продукти:

1 бурканче конфитюр, 1/2 ч.ч. захар, 1 ч.ч. топла вода, 1/2 ч.ч. олио, 3 ч.ч. брашно, 1 бакпулвер, настъргана кора от лимон, ромова есенция, 1/2 ч.ч. едро начупени ядки

Приготвяне:

В голяма купа се смесват наведнъж всички продукти, объркват се добре и сместта се изсипва в намазана с олио форма.
Пече се 1 час във фурна на 180 градуса.

 Весели празници с любимите ви хора!

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*