Кабинков лифт на Тродос

Предизборното обещание на президента Анастасиадис за инсталиране на кабинков лифт, който ще е от подножието на планината Тродос до връх Олимп, може да се осъществи, според в-к Филелефтерос.

Кабинковият лифт ще бъде инсталиран като част от мащабния план за модернизиране на туризма на Тродос, като и скоро време ще има среща с потенциални инвеститори за обсъждане на различни проекти в района.

Три са вариантите, които се обсъждат по отношение на маршрута на кабинковия лифт: Агиос Николаос Какопетриа – Тродос, Платрес – Тродос и Амиантос – Тродос. Последният маршрут се сочи като най-осъществим от финансова гледна точка.
Основната идея е, че кабинковия лифт ще започне от село Амиантос, където ще има специален паркинг и след това направо към площад Тродос.

По протежение на пътя, от старта, през междинни станции, и окончателната спирка на върха, ще има  спирки и малки магазини, кафенета, велосипеди под наем, конна езда и много други услуги.
Тъй като инвестицията се очаква да бъде значителна, според източници е малко вероятно един инвеститор да поеме всички разходи. Според в. Филелефтерос  най- възможният вариант е правителството да предприеме строителните работи, използвайки европейските фондове, а инвеститорите да поемат услугите, които ще се предлагат, както и администрацията – поддръжката на кабинковия лифт.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*