Кабинетът одобри законопроекти за реформа на държавната администрация

Пет законопроекта за реформиране на държавните служби по отношение на наемането, оценката и повишаването на възнагражденията бяха одобрени от кабинета в сряда, съобщи Константинос Петридес,  член на Комисията по реформите.
В изказване след заседанието на кабинета, Петридес каза, че промените са планирани да започнат от 1 януари 2017г.и ще променят коренно характера на публичната администрация .

“По този начин няма да има нужда в бъдеще да се прибегне до всякакви съкращения на публичните разходи,” каза той и допълни, че заплатите в публичния сектор ще бъдат свързани към траекторията на брутния вътрешен продукт, така както е и при частния сектор”.
“По този начин, когато икономиката расте, ще растат и допълнителните приходи и това ще се отразява и на заплатите. Обществените услуги също трябва да следват тази линия, така че публичният сектор и държавните служители да получават справедлив дял, а в периоди на кризи автоматичен механизъм трябва да гарантира, че те също ще допринасят пропорционално както е и с частния сектор”.

Наемането на държавни служители вече няма да бъде неконтролируемо. Ще има проверки на държавния щат по отношение на наемането. Една от реформите е и извършване на модернизация в държавното администрация. Ще се осъществява и сътрудничество с Университети за привличане на квалифицирани работни кадри.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*