Йоанис Касулидис обсъжда кипърския въпрос с Хамънд

Ще бъде ли нарушено съотношението 4:1 в Кипър

Министърът на външните работи Йоанис Касулидис се срещна с британския външен министър Филип Хамънд в Лондон, за да обсъдят различни аспекти от кипърския проблем и сигурността в Източното Средиземноморие.
Дискусията се фокусира главно върху продължаващите преговори между лидерите на двете общности в Кипър. „Ние имаме някои сериозни опасения по отношение на заселниците, което е много сериозен и сложен въпрос, който лесно може да бъде решен само ако се поддържа демографския състав на Кипър до 80:20, или съотношение 4:1. Анкара иска да даде гражданство на още 25,000 заселници от Турция, нещо, което напълно противоречи на всичко, което вече съществува като общо разбиране между двете страни”, добави Касолидис.

На дневен ред бяха и въпроси, свързани със сигурността, засягаща Средиземноморския регион. “Кипър и Англия имат общ интерес в поддържането на сигурността в региона. Ето защо, ние работим в тясно сътрудничество, за да осигурим сигурността на Република Кипър и тази на британските бази”, каза Касулидис.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*