И Църквата е длъжник на банките

Архиепископ Хризостомос е поискал още време за изплащане на дълговете

Архиепископ Хризостомос е поискал от кредиторите на Църквата още време за изплащане на заемите.
„Ние няма да измамим банките. Парите ще трябва да бъдат върнати “, заяви висшият духовник.
“Но банките не са прави … сякаш са хванали длъжниците за гърлото и да конфискуват имотите им”, добави той. Той разбира факта, че и Кипърската църква е взела заеми от търговските банки и в момента е в процес на преструктуриране на дълговете си. Но всяка митрополия е отделен стопански субект и разполага със собствен баланс. Продължаващата рецесия оказва своето влияние и върху финансите на Църквата, която се смята, че е най-големият собственик на земя на острова.
Архиепископията е отдавна основен акционер в Hellenic Bank – както и поддържа минимални дялове в двете най-големи банки на острова – неотдавна обяви, че ще изтегли от банката своите  инвестиции, след като претърпя  тежки загуби и контрола над Hellenic.  В срок до 23 май разкри той, заинтересованите инвеститори  за проекта в Героскипу ще представят своите оферти.
“Ако повече от един инвеститор участва, процесът ще отнеме малко повече време. Ако не, тогава унгарският строителен предприемач Шандор Кениерес ще стартира голямата инвестиция “, отбеляза той.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*