И Кипър влиза в лабиринта на Здравната каса

От днес започна регистрацията на лични лекари в Кипър

Вдигат се здравните вноски от 1 март 2019

Понеделник е първият ден, в който частни и държавни лекари казаха, че искат да се регистрират, за да работят като семейни/лични лекари и педиатри по Националната здравна схема (Gesy). Властите твърдят, че са оптимисти по отношение на нивата на интерес.

Лекарите ще имат три месеца, за да изразят своето желание да се регистрират в Gesy.

Длъжностни лица на здравноосигурителната организация (HIO), които ще изпълняват и управляват Здравната каса, изглеждат оптимистично настроени по отношение на броя на лекарите, които ще се регистрират, въпреки призива от повече от 30 медицински асоциации и техните членове, да не се присъединят към здравната схема.

Министърът на здравеопазването Константинос Йоану заяви в понеделник, че е имало интерес и от лекари от други страни, главно от Гърция, поради предлаганите високи заплати .

Но той каза, че намерението на неговото министерство не е да докара лекари от чужбина, а да накарат тези в Кипър да се присъединят към Гези.
Йоану каза, че HIO ще обяви броят им в следващите дни.

Съобщава се, че около 300 лекари са се записали за семинарите, предлагани от здравноосигурителната организация (HIO), за да ги информират как да се регистрират като общопрактикуващи лекари.

Първият етап на Gesy, който касае извънболничната помощ, ще започне през юни 2019.

Gesy ще влезе в пълен ход от 1 юни 2020 г. с болнична помощ.

От 1 март работещите, пенсионерите и държавните служители ще започнат да правят вноска от 1,7% от доходите си, работодателите – 1,85%, държавата – 1,65%, а самонаетите – 2,55%.

Няколко месеца преди втората фаза, на 1 март 2020 г., заетите лица, пенсионерите, доходите и държавните служители ще внасят 2,65% от доходите си, работодателите – 2,9%, държавата – 4,7%, и самоосигуряващите се 4%.

Остава да сме оптимисти за бъдещето на Националната здравна схема. Със сигурност ще плащаме здравни вноски, но се надяваме схемата да заработи в правилна посока, лекарите да имат време да лекуват пациентите си, а не да се превърнат в чиновници и бюрократи. Нещо, от което се опасяват ръководствата на повечето частни клиники в Кипър.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*