Иска ли някой да ни отговори

Или кой „открадна” идеята на Снежана Георгиева за училище в Дали?

С много вълнения започна новата учебна година в Кипър, както в кипърските, така и в българските училища на острова.

Само преди няколко дни написах, че и осемте български училища на острова са готови да започнат учебната 2014/2015 година в Кипър, като някои вече направиха официалното откриване.

Днес се оказа, че информацията ми вече е стара и българските училища в Кипър са на път да станат десет.

u-te2На 12 септември бившата училищна ръководителка на българското училище „Н.Й.Вапцаров” за учебната 2013/2014 г. – Снежана Георгиева организира среща с родители от Дали за създаване на училище и в списъка й има вече записани двадесет деца. Уговорена е и базата за провеждане – „А” Димотико сколио в Дали, където им предоставят три учебни стаи. Трябва й само бенефициент, българска организация, на която да бъде записано училището. Обръща се към Сдружение „Българи зад граница”, една от новите български организации в Кипър от 2014-та година. Последва официално запитване към МОН, на което все още не са получили отговор.

Само два дни след проведената родителска среща, във Фейсбук се появи обява, че Българското училище „Н.Вапцаров” в Никозия прави филиал на училището в Дали с бенефициент Съюз на българите в Кипър. Четейки обявлението, помислих, че става въпрос за същото училище, което ще основе Снежана Георгиева.

Оказа се, че става въпрос за второ българско училище в Дали. Да, в това малко селце, в което живеят стотина или двеста българи, ще има и второ българско училище. Също като миналогодишната история с второто българско училище в малкото селце над Пафос – Полис Хрисохус.

Питайки посланика на България в Кипър, г-н Христо Георгиев за мнението му по въпроса, отговори: „Няма нищо лошо, нека да има училище, само да не се роят…” . Може би посланика ни имаше предвид – „Само да не се противопоставят един на друг или едното да съществува заради другото”. Все още се опитвам да си обясня тази негова реплика…

През годините опита показа, че в Кипър не можем да подкрепим една единна българска организация, едно училище, един вестник. Към момента на този малък остров имаме шест български организации, за които едва ли много хора знаят нещо. Защото извън „управлението” на училищата, едва ли развиват друга дейност. В два града имаме по две български училища с различни бенефициенти, а четири организации оглавяват настоящите осем училища към момента.

И се питаме, защо някой открадна идеята на Снежана Георгиева? Защото тези две училища със сигурност ще разединят малката сплотена българска общност в Дали, както стана и с другите градове.

Практиката през всичките тези години показа, че българските учители на острова са мъдри, мотивирани, сериозни, обичащи професията си хора. Те прекрасно общуват помежду си, подкрепят се при различни събития и инициативи, често пъти се допитват един друг, обменят информация. Проблемът не е в българските учители и училища на острова. Проблемът е в различните български организации, които са техни бенефициенти. Те са ябълката на раздора, водейки една безмислена битка за надмощие.

И вместо да се опитват да се доказват „кой е по-голям”, не е ли по-добре да работят съвместно и разумно, в името на общото благо – доброто име на България и българската общност в Кипър?

Питаме и очакваме отговор от всички български организации на острова.

А на българските учители на острова и техните ученици от сърце пожелаваме „На добър час”! 

 

3 коментара

  1. Право на отговор: Кой открадна идеята на българско училище “Никола Вапцаров”?
    Идеята за откриване на филиал и за провеждане на училищни занятия за българските деца в Дали, Никозия, е на българското училище “Никола Вапцаров” в Никозия. При това за нейното осъществяване клонът на Съюза на българите в Кипър в Никозия и ръководството на училището работят от 2013 г.
    Идеята за изнасяне на обучението в рамките на българското училище “Никола Вапцаров” в Дали, за да се улесни достъпът на българските деца в района до програмите за подготовка по роден език и останалите предмети, възникна още през 2013 г., когато новото българско училище бе открито. Още в началото на 2014 г. Управителният съвет на Съюза на българите в Кипър, клон Никозия, и ръководството на училището подадоха молба в Министерството на образованието в Кипър за предоставяне на помещения за учебни занятия. Кипърската компетентна държавна институция даде положителен отговор на молбата ни и започна подготовката по практическата организация на обучението в Дали.
    В периода, в който бяха извършени всички тези действия, училищен ръководител на училище “Никола Вапцаров” бе г-жа Снежана Георгиева /вече бивш ръководител/ и тя е добре запозната с визията на училището за неговото развитие. За нас е напълно ясно как г-жа Георгиева стига до идеята за българско училище в Дали, или по-точно – как “открадва” идеята на училището, в което е работила.
    В българското училище “Никола Вапцаров” в Никозия през учебната 2015/2016 г. ще се обучават над 120 деца, от екип от високопрофесионални преподаватели. Високото качество на подготовка ще бъде осигурено и за учениците ни на територията на Дали.

    Съюз на българите в Кипър, клон Никозия

  2. Благодарим за експресния отговор. И все пак въпросът остава – две училища ли ще се правят в Дали? По примера на Полис Хрисохус, две училища с общо 16 ученика? Не беше ли по-разумно да седнете и дискутирате по-рано? Училище не се прави за два дни, това на всички ни е ясно. Защо сте чакали толкова време и не сте го направили досега? А сега, чувайки за проведената среща се разтичахте и вие да правите родителска среща. Не ставаме ли смешни пред тези родители, които ще се чудят какво е станало, че са толкова ухажвани и от двете страни.

  3. Българско училище “Никола Вапцаров” има изработена визия и програма за своето развитие и само преценява кога, на кой етап от своето развитие, ще реализира идеите си, в зависимост от своята готовност. Ние ще кажем “Добре дошли” на нашите ученици, българчетата в Дали. Не можем да се ангажираме с отговор на въпроса ви за откриването на други евентуални училища. Съюзът на българите в Кипър, клон Никозия и колективът на училище “Никола Вапцаров” желае успешна учебна година на всички деца и учители в българските училища на острова!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*