Иран предлагат домакинство за разговорите за обединението на Кипър

В последните седмици като че ли всички страни около Кипър и тези, които не са толкова близо до Кипър предлагат помощ, съвети, домакинство, логистика за разговорите за обединението на острова. И Иран се записа в листата на съветниците и доброжелателите…

Ирански официални лица изразиха готовността на Техеран да помогне по всякакъв начин в рамките на своите възможности за решаване на кипърския проблем, включително и да бъде домакин на разговорите.

Министърът на външните работи Мохамед Джавад Зариф сподели с председателя на парламента Деметрис Силурис, че Иран е готов да бъде домакин на кръг от преговори, ако е необходимо.

В изявление след приключване на срещите на втория ден от официалното си посещение в Иран, Силурис  каза, че според Техеран, Република Кипър е като мост към Европа и ЕС.

Иранският председател на парламента Али Лариджани приветства задълбочаващите се отношенията между Техеран и Никозия, като каза, че парламентите на двете страни се радват на много сърдечни и обширни връзки във всички области.

„Като се има предвид географското положение на Кипър и че страната е най-близкия член на Европейския съюз до Иран, отношенията между Иран и Кипър винаги са били сърдечни“, каза Лариджани в съвместна пресконференция със Силурис. Двете страни обмениха мнения относно разширяването на банковото сътрудничество за улесняване на търговските отношения между Иран и кипърските търговци. „Отношенията между Иран и Кипър се развиват във всички културни, икономически и научни области“, заяви иранският парламентарист.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*