Израел има интерес от разрешаването на кипърския въпрос

Израел има интерес от разрешаването на кипърския въпрос, тъй като значително ще улесни развитието на бъдещите енергийни проекти.

Това заключиха двамата лидери президента Никос Анастасиадис и израелския премиер Бенямин Нетаняху от срещата в Ерусалим. В изявлението от срещата се казва, че „В контекста на проучването и разработването на енергийни ресурси в Източното Средиземноморие няма съмнение, че решаването на въпросите между Кипър и Турция значително ще улесни темпа на развитието на бъдещите проекти, съгласно международното право, както и значително ще се повиши стабилността в региона. Ето защо, Израел има силен интерес за разрешаването на този проблем“.

Наскоро Израел възстанови дипломатическите си отношения с Турция и обмислят доставка на газ чрез газопровод, който обаче ще трябва да мине през изключителната икономическа зона на Кипър, а това няма да се случи, докато кипърския въпрос остава нерешен.

В съвместната декларация се съобщава, че двете страни са обсъдили въпроса за газовите находища “Афродита” и “Ишай” и че от септември 2016 г. двамата министри на енергетиката ще завършат дискусиите.

В хода на дискусиите и двамата лидери подчертаха, че е от огромно значение да се поддържа стабилността в региона.

В еднодневното се посещение в Израел, Анастасиадис беше придружен от министъра на външните работи Йоанис Касудидис, министъра на енергетиката Георгиос  Лакотрипис  и говорителят на правителството Никос Христодулидис.

Президентът на Кипър изрази своята и благодарността на целия народ за „незаменимата помощ, която ни предложихте по време на ужасните горските пожари в Кипър. На фона на природното бедствие, трябва да се отбележи, нещо, което ми даде надежда за бъдещето: Фактът, че нивото на взаимното сътрудничество между Кипър и Израел е достигнало точката, където реакциите ни за взаимопомощ са толкова бързи, ние знаем, че можем да разчитаме един на друг. И това е резултат от много работа“.

Кипърската делегация се очаква да се върнат на острова днес.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*