Изготвени са планове за създаване на общинска полиция

Вътрешното и правосъдното министерства подготвят пакет от законопроекти за създаването на общинска полиция, която, ще бъде натоварена с издаването на глоби за повече от 60 престъпления.

Министърът на правосъдието Йонас Николау, сподели пред ежедневника „Филелеферос“, че двете министерства биха искали проектозаконите да бъдат подготвени колкото е възможно по-скоро, да бъдат внесени в пленарната зала за гласуване. Решението за създаване на общинска полиция бе взето през 2014 г. като част от реформите в местното самоуправление. След забавянето на планираните реформи двете министерства решиха да продължат с плановете си отделно от реформите в местното самоуправление.

Целта е да се освободят полицаите от задачи като налагане на глоба за тютюнопушене на закрити места, високи нива на шум и също така да се помогне за увеличаване на приходите на местното управление.

Николау каза, че общинската полиция може да бъде натоварена с издаването на глоби за над 60 престъпления. Той добави, че промените в закона ще позволят на общинските служители да издават глоби за редица престъпления.

Постъпленията от глобите ще отидат в общините, каза той. Това би довело до намаляване на държавната помощ, предоставена на местните власти, каза той.

Създаването на общински сили, казва Николау, ще позволи на полицията да се съсредоточи, върху по-сериозните престъпления – пътнотранспортни нарушения, домашно насилие и много други. Идеята е да се създаде централна общинска полицейска служба и окръжни полицейски служби, които да работят във всички общини.

Полицията миналата седмица повтори постоянното си искане да бъдат освободени от задължения, като налагане на глоби за тютюнопушене на закрито, проверка дали помещенията имат разрешение за продажба на алкохолни напитки и др., които могат да бъдат извършени от други държавни служби.

„Държавата трябва скоро да направи промяната, за да позволи на полицията да се съсредоточи върху задълженията си за опазване на гражданите от нарастващата организирана престъпност, интернет престъпления, разпространение на наркотични вещества, тероризъм и др.“

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*