Избягвайте да пътувате до Турция

Съветват от Министерството на външните работи на Република Кипър

След последните събития (опита за преврат от 15/07/2016), сложната ситуация и обявеното извънредно положение за срок от три месеца, считано от 21 юли 2016-та, от министерството на Републиката съветват гражданите на РКипър и ЕС да избягват пътуване до Турция.

Освен това, след последните терористични бомбени атентати и  инцидентите, които се случват в резултат на демонстрации в различни градове на Турция, Министерството на външните работи призовава всички кипърски граждани, които възнамеряват да пътуват до Турция, да отменят плановете си.

През последните три години (от май 2013 до юли 2016), Турция се нарежда на едно от челните места, където рискът от терористични атаки е висок.

Тези тенденции са притеснителни и е невъзможно да се гарантира, че сегашната ситуация няма да се отрази на безопасността на кипърските граждани, посещаващи страната.

Трябва да се има предвид, че поради липсата на дипломатически отношения между двете страни, Република Кипър не е в състояние да предостави консулска помощ на кипърските граждани, които посещават Турция.
Всички кипърци като граждани на ЕС и в отсъствието на кипърска дипломатическа мисия в Турция, имат право, по силата на член 23 от Договора от Лисабон на консулска закрила от всяко дипломатическо представителство (посолство или консулство)  на държава членка на ЕС.

За повече информация можете да посетите интернет страницата на Европейската комисия.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*