Започнаха юлските горещници

Според народния календар 15,16 и 17-ти юли са трите най-горещи дни през лятото. Но в Кипър големите жеги ни държат повече от две седмици. Очакват ни още жеги и повишена влажност.

лято2Днес, четвъртък времето ще е предимно слънчево, а температурите ще стигнат до 39 градуса по брега и вътрешността на острова, а в планините – 31.

В петък, събота и неделя времето в Кипър ще остане предимно ясно. Температурите не се очаква да се променят значително, още повече, че навлизаме в най-горещите юлски дни от календара, т .нар. „Горещници”.

В нашия календар празниците имат езически произход и са свързани с култа към огъня. Пече ли силно слънце през трите горещника – топли, без сняг и виелици ще бъдат и зимните януарско-мартенски дни. През Горещниците не се работи, не се ходи пеша, не се пече хляб, за да се опази трудът от огнени стихии и градушки.

Горещниците се празнуват от хората, в чиито професии се използва огън. Съществува вярване, че който се окъпе по време на Горещниците в лековити води, не се разболява през годината.

Третият от дните се почита в чест на св. Марина като господарка на змиите.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*