Законопроектът за въвеждане на наркотест за шофьорите ще бъде гласуван другата седмица

Законопроектът за въвеждане на наркотест за шофьорите ще бъде гласуван другата седмица, след като пет години беше само дискутиран.

Депутатът от ДИКО Андонис Антонио, каза че обсъждането на законопроекта е приключило и се очаква да бъде гласуван следващия четвъртък.

Законопроектът предвижда, че дадено лице, което шофира под въздействието на наркотични вещества извършва престъпление, наказуемо с до три години затвор или с глоба в размер до 3500 евро.
На нарушителите ще им бъде отнето свидетелството за управление за максимум три години и три до шест наказателни точки.

Тези, които отказват да бъдат тествани чрез предоставяне на слюнка също са обект на същите наказания. Приходи от глобите ще отиват в специален фонд, който ще финансира рехабилитацията на наркозависими.

В Държавния бюджет за 2016 г. са включени 600 000 евро за купуването на необходимото оборудване.

Тестът чрез слюнка трае само няколко минути и ако е положителен ще бъде направен втори за откриване какви наркотици са били използвани.

Анализът ще бъде правен в държавна лаборатория, която може да открие всички видове вещества, включително канабис, кокаин, хероин и амфетамини.
Законът забранява всички вещества, които влияят на шофирането. Ще има нулева толерантност към шофьорите употребили наркотици.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*