Жена в Кипър победи рака, но изгуби работното си място заради много болнични

Мария Илиофоту: Ние спечелихме битката, но не и войната

Вчера министърът на труда заяви, че нейното министерство ще подкрепи Мария Илиофоту, която беше уволнена от нейните работодатели, дни след завръщането й на работа от дългосрочен отпуск по болест.

В интервю за държавната телевизия, министър Емилианиду заяви, че инцидентът дълбоко я натъжил. Тя се позовава на историята на възстановената от рак Мария Илиофоту, която стана известна на обществеността, след като бе публикувана в социалната мрежа.

Илиофоту публикува отворено писмо, като описа битката си с рака, която продължила цяла година, включваща мастектомия, химио и лъчетерапия. Тя бе уволнена от работодателя си миналата седмица, дни след като се завърнала на работа след едногодишно отсъствие. Били наели друга служителка на нейното място.

Писмото за прекратяване на договора й гласяло, че като „жест на добра воля” са готови да й изплатят полагаемите се 8 седмици като предизвестие и компенсация от 15 седмици.

Случаят привлече широко обществено обсъждане и силни реакции от депутати и неправителствени организации и подкана към бившите й работодатели да признаят лошото си отношение към жената и да платят максималната законна компенсация.

“Знам, че компанията признава грешката си. Аз просто искам да кажа, че ние, като министерството на труда, ще осигурим на жената всяка възможна подкрепа “, каза министър Емилианиду.

Тя добави, че нейното министерство ще преразгледа съществуващото законодателство, тъй като то не предвижда необходимата подкрепа за такива случаи “, за да се избегне повторението на подобни инциденти”.

Председателката на PASYKAF (Кипърската Асоциация на пациентите с онкологични заболявания и приятели), Анна Ахилеуди заяви, че са имали подобни случаи, но жените не желаели историята им да стане публична.

След като историята на Мария Илиофоту доби такава публичност, Федерацията на работодателите и индустриалците призова всички свои членове да подхождат с необходимата отговорност в такива случаи и да спазват техните човешки права.

Призоваха всички онези работодатели, изправени пред подобни случаи, да се свържат с отдела за трудови отношения и социална политика към министерството на труда, за да получат “подходяща информация и насоки”.

Управлението на случаи с отсъствие от работа поради болест е сложен и чувствителен процес и изисква разглеждането на голям брой параметри, като тежестта на здравните проблеми, продължителността на отсъствие и времето, необходимо за пълното възстановяване на болния служител.

Трябва също да бъдат взети под внимание годините трудов стаж, позицията им, възможността за временното им заместване, както и възможността за временно възлагане на алтернативна работа, по-лека и подходяща, до пълното възстановяване на работниците и служителите и всеки случай трябва да се разглежда индивидуално.

IliofotiuИлиофоту заяви: Ние спечелихме една битка, но не и войната

След получената обществена подкрепа, в отворено писмо тя призова за промяна в съществуващото законодателство, за да се избегнат подобни инциденти в бъдеще.

В писмото си тя казва: „Целта ми беше да получа морално удовлетворение и разбиране. Никой не е застрахован от подобно заболяване. Целта ми не беше да се върна на всяка цена на работа или да получа обезщетение. Но искам със силата на правото ми на глас, да бъда последният човек, уволнен в Кипър поради продължително заболяване.”

Тя добави, че вече е получила публично извинение от бившия си работодател и предложението му за максималното обезщетение, предвидено в закона.

“И това е постигнато само с вашата помощ и обществен протест. Спечелихме една битка, но не и войната “, казва тя.”Сега всички ние трябва да настояваме за промяна в законодателството, за да се осигурят повече възпиращи механизми, така че в бъдеще да не се случват подобни инциденти”.

“Борбата за живот не е срамна. Заедно можем да подкрепим това усилие. Промените са възможни, ако всички се борим заедно за нашите права. Ние можем! Аз мога!”.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*