ЕС призовава Турция да зачита кипърските суверенни права

ЕС призова Турция да спре всяка незаконна дейност в изключителната икономическа зона на Република Кипър и да нормализира отношенията си с Никозия.

„Европейският съвет решително осъжда продължаващите незаконни действия на Турция в Източното Средиземноморие и Егейско море и подчертава пълната си солидарност с Кипър и Гърция“, се казва в окончателния текст на изявлението на Европейския съвет. Изявлението припомня задължението на Турция да зачита международното право и добросъседските отношения и да нормализира отношенията с всички държави-членки на ЕС, включително и с Република Кипър. Говорейки от белгийската столица, правителственият говорител Продромос Продрому заяви, че изключителната икономическа зона на Кипър е част от Европа и трябва да се разглежда като такава.

По-рано през деня и преди срещата на високо равнище президентът Никос Анастасиадис се срещна в Брюксел с президента на Европейския съвет Доналд Туск, за да обсъди дневния ред и поведението на Турция в Източното Средиземноморие.

Анастасиадис изтъкна също така необходимостта от изпращане на ясно послание до Турция чрез заключенията на срещата на високо равнище ЕС-Турция, която ще се проведе следващата седмица във Варна, на 26 март.

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*