ЕС одобри споразумението с Турция: От 20 март всички мигранти, пристигащи в Гърция, ще бъдат връщани обратно

 

Лидерите на 28-те страни в Европейския съюз одобриха новото споразумение с Турция за овладяване на миграцията, което очаква окончателно одобрение и от турския премиер Ахмет Давутоглу, предаде ДПА, като цитира източник от ЕС.

Вместо исканите от Турция пет преговорни глави до края на юни ще бъде отворена само една – главата за бюджет и финанси. Ако бъде прието, споразумението ще влезе в сила на 20 март.

Чешкият министър-председател Бохуслав Соботка заяви, че още от тази неделя мигрантите пристигащи в Гърция от Туция ще бъдат връщани обратно като част от новото споразумение сключено днес в Брюксел, предаде AFP.
„Споразумението с Турция е одобрено. Всички нелегални мигранти, които пристигат в Гърция от Турция от 20 март нататък ще бъдат връщани обратно“, написа Соботка на своята лична страница в социалната мрежа „Туитър“.

От същата дата ще започне и размяната за всеки върнат в Турция сириец Европа да взема друг от турските лагери. Когато броят на прехвърлените в ЕС бежанци стигне 72 000 души, операцията ще бъде прекратена. Предстои европейските държави да се разберат как ще си разпределят помежду си новите хора, които търсят убежище.

Отпадането на визите от юни ще бъде по-скоро цел, чието изпълнение ще зависи от готовността на Турция да изпълни всички критерии до края на април, съобщи източник, запознат с преговорите. ЕС държи всички 72 критерии да бъдат изпълнени. Досега Турция е готова с 37 от тях, но ѝ предстоят някои от най-трудните, включително защитата на турските паспорти от фалшификация.
В близките дни Европейската комисия ще предложи списък от проекти, чието изпълнение ще бъде финансирано с трите милиарда евро, вече обещани през ноември на Турция. Когато тези пари свършат, ЕС ще има готовност да продължи да плаща за сирийските бежанци.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*