ЕС обмисля създаването на центрове за имигранти в Африка

Повече от 276 хил. души са влезли миналата година нелегално в ЕС, а Италия поема основната тежест на имигрантската вълна

Италия призова ЕС да създаде в Северна Африка центрове, които да приемат имигранти,тъй като усилията на ЕС да се спре небивалият наплив на хора, търсещи убежище, се оказват недостатъчни, предаде Асошиейтед прес.

Италианският вътрешен министър Анджелино Алфана, който участва в заседанието на министрите на вътрешните работи от ЕС, каза през репортери в Брюксел, че тези центрове ще изпълняват хуманитарни задачи, ще позволят на Европа да извърша предварителни проверки и да разбие огромния пазар на трафик на хора.

Повече от 276 хил. души са влезли миналата година нелегално в ЕС. Най-много са тръгнали от раздираната от конфликти Либия към Южна Европа. Италия поема основната тежест на имигрантската вълна и правителството ѝ се страхува, че

покрай имигрантите в страната може да се промъкват и екстремисти. 

ЕС планира да изпрати свои имиграционни служители в някои страни извън Европа, за да установят дали хората имат нужда от спешна помощ и какви възможности за легална имиграция може да им бъдат дадени.

Този подход ще се изпробва първо в Нигер, през който транзитно, на път за Европа, минават млади мъже от Сенегал, Гамбия и Мали.

Комисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос каза, че скоро ще посети Тунис, Египет и Мароко с цел в района да бъде създадена подобна зона и тези страни да бъдат ангажирани с идеята. Инициативата беше подкрепена от Франция, Германия и Австрия.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*