Единадесет случая на грип в Кипър

Здравните власти съобщават, че през януари до момента са регистрирани единадесет случаи на грип, като подчертават, че няма причини за безпокойство.

grip„До сега са регистрирани случаи на грип от различни видове, като един от тях е H1N1”, заяви говорителят  на министерството на здравеопазването Хараламбос Харилау.

От началото на януари е имало 11 случая – четири са били лекувани и болните в домашна среда, но седем пациенти са били лекувани в болници, четирима, включително много сериозен случай са били лекувани в частни клиники. Случаят с усложнения касае 77 годишен мъж, чието състояние се подобрява бавно, обясни той.

Говорителят на министерството добави, че случаите на този вид грип са свързани с други съпътстващи здравословни проблеми. Зимата едва сега започва и се очаква, че и други хора ще бъдат засегнати от грипа.

В понеделник 52-годишна жена загуби живота си от вируса H1N1 в окупираните територии. Тя е била приета в интензивното отделение на университетската болница на 11 януари.

Untitled-112В окупираните територии 23 души, сред които 10 деца, са боледували от вируса, разговорно наричан “свински грип” до сега.

Вирусът H1N1 предизвика глобална пандемия през 2009 г. В момента той е редовен грипен вирус, който циркулира в целия свят.

Свинският грип проявява същите симптоми като човешкия грип. Има, обаче и малки особености, които ще посочим по долу.

Симптоми на свински грип:

Внезапна отпадналост – човек трудно може да продължи да работи, тренира, учи, и да извършва какъвто и да е род дейности

Температурата е над 38 градуса

Загуба на апетит

Гадене и повръщане

Пневмония още на 2-ия или 3-ия  ден

Болки в мускулите на очите, очните ябълки и по цялото тяло

При невзети мерки и адекватно лечение настъпва смърт, причинена от дихателна недостатъчност.

flu-2Какво трябва да знаете за този вид грип?

 – Свинският грип  се разпространява от човек на човек чрез предаване на секрет по въздушно-капков път или непосредствен контакт

– Носителите на вирусът са контактни и могат да пренасят вируса един ден след като са го прихванали и до 7 дни след като са се появили симптомите

– Вирусът се предава и чрез кихане, и кашляне

Превенцията е чрез носене на маски и честото  миене  на ръце. Засега лекарите твърдят, че вирусът не е по-тежък от един  обичаен грипен вирус и не е нужно хората да изпадат в паника при споменаване на свинския грип.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*