Европа в траур. Ден преди катастрофата самолетът на “Джърмануингс” имал технически проблеми

Във Френските Алпи бяха подновени полетите на хеликоптери над мястото, където бяха открити отломки от катастрофиралия вчера самолет на “Джърмануингс”, предаде Асошиейтед прес.

Районът, в който се разби самолетът със 150 души на борда, е труднодостъпен, намира се на височина от 1500 метра.

Тази сутрин времето е било облачно, температурите са били малко над нулата.

Вчера бе намерена едната черна кутия на еърбъса, катастрофирал, изпълнявайки полет от Барселона за Дюселдолф. Това е устройството, записвало всички звуци и разговори в пилотската кабина. Уредът обаче е повреден, заяви за Франс прес източник, близък до разследването на инцидента.

Намереното устройство е изпратено тази сутрин за експертиза в Париж. Все още се издирва втората “черна кутия”, регистрирала данните за полета на машината по маршрута Барселона – Дюселдорф, посочва АФП.

Пилотите не са подали сигнал за бедствие и са изгубили радиовръзка с контролния център.

Днес в района на катастрофата ще пристигнат френският президент Франсоа Оланд, германският канцлер Ангела Меркел и испанският премиер Мариано Рахой. Повечето от загиналите са испанци и германци.

Очаква днес до мястото на катастрофата да стигнат съдебни медици, които да започнат събиране на останките.

Тридневен траур от днес е обявен в Европа заради катастрофата.

Междувременно стана ясно, че самолетът на германската авиокомпания “Джърмънуингс” е имал в понеделник технически проблем с вратата на гнездото за предния си колесник, съобщи говорителка на “Луфтханза”, цитирана от ДПА.

Това е наложило самолетът А320 да остане през целия ден на летището в Дюселдорф, твърди агенцията, цитирайки електронното издание на сп. “Шпигел”. Според говорителката проблемът е бил решен.

Германски медии съобщават, че много пилоти на “Джърмънуингс” са отказали да се явят на работа, позовавайки се на “лични причини”. “Причина за отказа им да изпълняват задълженията си очевидно е фактът, че разбилият се самолет заради технически проблеми е прекарал няколко часа в понеделник в режима, познат като “самолет на земята”, пише “Шпигел”.

По данни на в. “Билд” вчера на различни летища във ФРГ са били отменени общо 30 рейса на “Джърмънуингс”.

Самолетът на “Джърмънуингс” се разби вчера в трудно достъпен планински масив на Алпите недалече от селцето Дин льо Бен. Загинаха всички 144 пътници и 6-членният екипаж на борда.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*