Държавните лекари и медицински сестри обявяват стачка

Държавните лекари и медицински сестри от профсъюза PASYDY са решили да организират четири часова стачка в четвъртък в знак на протест срещу това, което, както те казват, е провал на държавата да се справи с проблемите в тяхната професия.

Според председателя на PASYDY Продромос Аргирис, членовете им от бранша ще се срещнат днес, за да обсъдят точния начин, по който протестът да се проведе. Решението не се е променило и след призива на министъра на здравеопазването Филипос Пацалис към медиците да преразгледат позицията си.

Аргирис, от своя страна, обвини Министерството на здравеопазването по държавното радио, че “не спазва своята част от сделката след предишните срещи”.

Според PASYDY редица въпроси, които не са били разгледани от държавата като недостига на персонала, прекомерно завишените работни часа, недостига на болнични легла, липса на лекарства, както и остарялата система, която се нуждае от модернизация.

Междувременно за стачни действия също говорят и от профсъюза PASYKI на държавните лекари, които казват, че техните искания за неща като заплащане на извънреден труд, по-добри перспективи за нови лекари и неизплатени промоции също са били оставени висящи в нищото.

Ръководителят на PASYKI Маро Конту направих каза обаче, че техните стачни действия няма да съвпаднат със стачката на PASYDY но предупреди, че протестът им може да нарасне от лекари от други съюзи, които ще дадат своята подкрепа.

В отговор на обвиненията, Пацалис отрече, че исканията им са останали нечути твърдейки, че някои от исканията се нуждаят от допълнително разглеждане.

“Техните проблеми няма да бъдат решени чрез стачки, но чрез диалог. Някои от техните искания са изпълнени, а други се нуждаят от зелена светлина от Министерството на финансите, защото има допълнителни разходи, които трябва да бъдат разгледани. ”

Той добави: “Тези нерешени искания ще бъдат обсъдени между Министерството на финансите и синдикатите в понеделник или вторник, така че остава въпросът, защо те чувстват необходимостта да започнат стачка?”

един коментар

  1. системата е страшно остаряла и плаче за тотални промени.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*