Държавните болници стачкуват

Държавните болници и медицински центрове из острова се оттеглиха на четири-часова стачка днес сутринта заради това, което те наричат провал на държавата да се справи с проблемите в тяхната професия.

В съобщение от Министерството на здравеопазването се заявява, че по време на протеста, който започна в 7.30 и се очаква да продължи до 11.30, само охранителния персонал ще работи нормално, докато животозастрашаващите случаи ще бъдат прехвърляни на частни клиники от болницата.

От профсъюза PASYDY казват, че редица въпроси, които са поставили, не са били разгледани от държавата, като недостига на персонала, прекомерно завишените работни часове, недостига на болнични легла, липсата на лекарства, както и остарялата система, която се нуждае модернизация.

Според ръководителя на PASYDY Продромос Аргирис, държавата не е взела техните искания на сериозно и те не са имали “друг избор, освен да се предприемат по-сериозни действия.”

Запитан от държавното радио дали смята, че стачката ще засегне само невинни членове на обществото, Аргирис отговори: “Правим тази стачка за себе си и за обществото.”

Решението за стачни действия не се промени и след като министърът на здравеопазването Филипос Пацалис преди дни призова медиците да преразгледа.

“Техните проблеми няма да бъдат решени чрез стачки, а чрез диалог. Някои от техните искания са изпълнени, а други се нуждаят от зелена светлина от Министерството на финансите, защото има допълнителни разходи, които трябва да бъдат разгледани. “

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*