Държавните болници не функционират на 100 процента

Държавните болници не функционират правилно, поради недостиг на персонал, каза здравният министър Йоргос Памборидис и това се дължи на замразяване на назначенията, наложени от Министерството на финансите.

Министърът каза, когато служителите са в отпуск или отсъстват поради здравословни причини или отпуск по майчинство, а това създава проблеми на здравните центрове и болници.
Депутатът от Зелената партия Пердикис повдигна въпроса и министърът отговори в писмо, че болниците не могат да назначават нов персонал, защото има таван на новите служители, който бил наложен от Министерството на Финансите.

„Тези мерки оказват въздействие както върху лекарите и медицинските сестри, така и върху пациенти, и в резултат на това качеството на здравните услуги намалява, а здравния работник не изпълнява ролята си на 100%, поради недостиг на персонал”, каза Памборидис. От Зелената партия съобщиха, че парламентът не може да остане безучастен по този въпрос. „Това е доста впечатляващо, че министъра признава, че държавните болници се рушат”.

Замразяването на наемането на нов персонал е наложено през 2013-2014г., но се наложи да бъде удължено и през 2015г. В същото време се планира да се даде по-голяма автономия на държавните болници , за да могат да разрешат някои от проблемите си, което за сега още не е прието.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*