Драги с второ предупредително писмо до Кипър

Управителят на Европейската централна банка Марио Драги е изпратила второ писмо в последните няколко дни на кипърските власти, предупреждавайки ги за последствията след конфискацията на компютърни твърди дискове от офиса на гуверньора на Централната банка на Кипър преди дни, се казва в доклади от петък.

Първото писмо е било изпратено до президента Никос Анастасиадис на 1 юни, като в него се отбелязва, че конфискацията е нарушение на правилата на ЕС.

Драги също заплаши да отнесе въпроса до Съда на Европейския съюз, тъй като централните банки от Евросистемата са независими от държавния контрол на страните-членки и получават правомощията си пряко от ЕЦБ.

Часове по-късно главният прокурор Костас Клеридис наредил на полицията да замрази разследването за Централната банка.

И в сряда Клеридис заяви пред журналисти, че е изпратил писмо до Драги, за да го успокои, че са взети всички необходими мерки, така че да няма поверителни документи на ЕЦБ в опасност.

Полицейското разследване е предизвикано от обвинения на депутати, че Централната банка е нарушила тайната за частни данни, чрез изтичането на поверителен списък на парламентаристи, чиито банкови заеми са необслужвани.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*