До края на месеца ще бъдат обсъдени всички аспекти на кипърския въпрос

Еспен Барт Ейде съобщи, че до края на месеца двамата лидери ще имат „стратегическа дискусия“, на която ще бъдат обсъдени всички аспекти за решаването на кипърския въпрос.

Днес двамата лидери ще имат среща с преглед на последните събития в Турция след неуспешния опит за преврат. Лидерите са планирали още три срещи до края на месеца – 22, 26 и 29 юли. На заседанието на 29 юли лидерите ще обсъдят въпросите свързани със сигурността, територията и гаранциите.

„Когато завършим и срещата на 29 юли …, можем да кажем, че лидерите за първи път ще са имали стратегическа дискусия по всички въпроси. След това, мисля, че ще е уместно да се направи оценка и прогноза за решението на кипърския въпрос през следващите месеци“, заяви пред репортери Ейде.

Запитан дали и как политическата криза в Турция може да повлияе на позицията на страната по кипърския въпрос, норвежкият дипломат заяви, че ООН към днешна дата не вижда никакво доказателство за промяна.

Лидерът на кипърските турци коментира президентската кампания с думите, че „това ще бъде деликатен момент да има преговори в такава атмосфера. Смятам, че г-н Анастасиадис трябва да вземе решение. Той или ще бъде лидер на своята общност за намиране на решение, или ще бъде само един кандидат за председателство на изборите през 2018“.

Акънджъ каза, че бъдещето може да бъде построено наново, ако народите на острова зачитат правата на другите и си вземат уроци от миналото.

„Ние имаме трудности и проблеми, които все още не сме решили – въпросите за територията, сигурността и гаранциите, но все пак сме постигнали значителен напредък по отношение на четири глави, които са икономика, ЕС, собственост, управление и споделяне на властта“, каза лидерът на кипърските турци. Според него не всичко ще бъде финализирано през 2016 г., но общата рамка на решението ще бъде определена.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*