До края на годината частен изпълнител ще отговаря за охраната на летищата в Кипър

HERMES, оператора на двете международни летища на острова, ще бъде натоварен с предоставянето на част от охраната на летището на частни изпълнители до края на годината, заяви министърът на транспорта Мариос Деметриадес. Въпреки това, полицията ще запази контрола на ключовите въпроси по сигурността на летищата.

“Националната сигурност на летищата е работа на полицията и ще остане така. Полицейско присъствие не само ще продължи, но и ще се увеличи“.

Общата цел, каза министърът, е да се освободят полицейските служители, на които в момента са им възложени задължения, които не са пряко свързани със сигурността.

Според информация още от началото на годината, частна фирма ще поеме сигурността, свързани с достъпа в контролираните зони, пътнически и багажни проверки, проверки на персонала, товари, поща, доставки, превозни средства и патрули в зоните с ограничен достъп.

Полицията ще продължи да отговаря за охраната на въздухоплавателните средства и летищните зони.

С аутсорсинга, правителството се надява да освободи около 110 полицейски служители и да спести на държавата около 650.000 евро на година. Но все още не е ясно кой ще поеме разноските за частната охранителна дейност – пътниците или данъкоплатците.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*