Доклад разкрива „тревожни доказателства“ за корупция в кипърската полиция

Доклад от 84 страници за корупция в полицията е бил изготвен от три независими криминални следователи в продължение на пет месеца и съдържа тревожни доказателства, заяви в сряда главният прокурор Костас Клеридес.

Докладът се фокусира върху събития, довели до убийството на бизнесмена Фанос Калопсидиотис в Агия Напа миналото лято. Присъствието на полицейски служители в компанията на бизнесмена повдигна въпроси, отговорите на които се оказаха неприятни и свързват полицейски служители с  членове на подземния свят. В доклада се предполага, че няколко полицаи работят нощни смени като бодигардове на бизнесмена. През 2012 г. в друга престрелка в Агия Напа, са убити пет от бодигардовете на Фанос Калопсидиотис.

Наказателна отговорност трябва да се търси и от служителите, които са получили съобщението от Интерпол Белград малко преди 24 юни, в което предупреждават кипърската полиция, че сръбските убийци са на път към острова, за да премахнат бизнесмена.

Запитан дали министърът на правосъдието ще бъде информиран за заключенията на доклада, Клеридес каза, че не вижда причина да го прави в момента, тъй като министъра няма роля в наказателното производство.

 

 

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*