Доклад на Stratfor: Кипър е ключов в стратегията на Русия за региона

Стратфор (Strategic Forecasting Inc. – Стратегическо прогнозиране съкр. Stratfor) е частна разузнавателна и аналитична компания със седалище в Остин, щата Тексас, САЩ. Въз основа на събраните данни, анализаторите на компанията изготвят икономически и геополитически прогнози. От компанията съобщават, че Кипър е ключова част от стратегията на Русия за региона по отношение на политиката и енергия и биха предпочели острова да остане разделен.

След срещата между министъра на външните работи Йоанис Касулидис и неговият руски колега Сергей Лавров в Москва Stratfor заяви, че за Москва „малката островна държава е ключова част от Руската стратегия за региона“.

Позовавайки се на поредицата от срещи с кипърските лидери през последните седмици, включително и с ръководителя на опозиционната партия, Андрос Кипиану казват:„Москва иска да гарантира, че тя има добра поддръжка от политическата сфера на острова“.

Stratfor заяви, че Кипър е стратегически разположен и е близо до Близкия изток и Северна Африка – особено до Сирия, Ирак и Либия.

„Русия също силно желае Кипър поради финансови причини. В продължение на десетилетия, островът е бил част от офшорно банкиране и център за пране на пари за руски фирми и физически лица“ се казва в доклада на Stratfor. Кипър също играе ключова роля в стратегията на Москва за природния газ. Руският енергиен гигант Газпром се опитва да се договори с газопровода TurkStream, който ще пренася руски доставки за Турция и извън Европа. „А разделения Кипър е важна конкурентна част накъде да се насочи тръбопровода към Турция или Южна Европа от Египет или Израел, който най-вероятно ще се наложи да мине през кипърски или Северно кипърски води, при положение, че другата възможност е през ливански или сирийски води.

„Кипър е в трудна позиция; между Русия, с нейните сладости от миналото – финансови стимули, инвестициите, търговията, туризма и политически връзки, а от друга страна е възможността за политическо решение, което  ще бъде от полза на острова и да засили връзките си със Запада.

Разговорите на Москва с опозиционните партии в Кипър поставя под въпрос дали приятелските жестове на Русия могат да се превърнат във вътрешна намеса“.

„В края на краищата, бъдещата траектория на малкия средиземноморски остров ще има необикновено голям ефект не само върху региона, но също и по отношение на целите и амбициите на големите световни сили с пряк интерес в Кипър“, завършват от Stratfor.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*