Добрата новина: Българки влязоха в общинската администрация на Ларнака и Пафос

Днес, 19 декември имаме добра новина!

За втори път в новата история на Република Кипър имаме избрани българки, които влизат в общинските управи на Ларнака и Пафос (Община Кисонерга) – Моника Мелеки и Катерина Ксенофонтос.

Радостна новина, показваща, че постоянно живущите българи на острова са спечелили доверието и уважението на съгражданите си. Поздравяваме ги от сърце! Пожелаваме им да работят усърдно, неуморно, безкористно за бъдещето на Кипър, станал тяхна втора родина!

За Моника Мелеки това е втори мандат, а за Катерина Ксенофонтос – първи.

И двете са мотивирани да работят за благото на своя град, пълни с идеи, за чието реализиране ще хвърлят всички сили. Поздравления от сърце!

Тази сутрин се чухме по телефона и с двете, радостни са и казват, че вече в ума им се въртят предложения за промени и нови проекти.

15107218_10209565101396312_7048106772726598362_nМоника Василева Мелеки е на 50 години, родена в Перник. И тя идва в Кипър, водена от любовта към съпруга си Андреас Мелеки, с който завършват ВИТИЗ. Имат три деца, Венера, Йоанис и Орфеас. От 1998 година работи като актриса в театър „Скала” в Ларнака. Много сънародници я разпознават и в различни местни сериали. Тази година основа и Българският театър в Кипър под името „Храмът на Мелпомена”.

Моника Мелеки е общински съветник от 2012 година в община Ларнака като работата й бе свързана основно с различни културни проекти на територията на общината. За втори път бе в листата на АКЕЛ за нов мандат и бе преизбрана.

„Да бъдеш общински съветник е чест, но и огромна отговорност пред хората, които ти гласуват доверие. И най-вече пред себе си, за да бъдеш верен на своите идеали и цели.

Иска ми се да пробудим хората, да бъдат по-обединени, да пробудим духовността у тях и потребността им от този вид храна. Ларнака има нужда от това. Има много талантливи млади хора, които не трябва да губим. Това искам и за това се боря.

Искам Бъдеще на нашите деца! А това ще стане само чрез обединение на общите сили. Сама не бих могла да направя нищо, а и никой не би могъл! Всички заедно, за една по-щастлива Ларнака! Заслужаваме го!

DSC_0324
Андреас Вирас, новият кмет на Ларнака

Ларнака избра нов кмет Андреас Вирас, млад човек, готов да работи за града ни. Горда и щастлива съм, че ще бъда част от неговия екип.

Ларнака е градът с най-дълголетна история в Кипър, наследник на едно от значимите кипърски кралства. Градът на философа Зинон, на атинския генерал Кимон, градът на Свети Лазар…

В продължение на векове е бил град от голямо значение и важно пристанище, един аристократичен град. А славното му минало е нашият завет за бъдещата Ларнака – Ново начало-Нов град!, което бе и мотото на кампанията му!

Благодаря на всички, които ни гласуваха доверие!”

EkaterinaЕкатерина Костова Ксенофонтос е на 50 години, родена в Карлово. Служител е на Алфа банк от 16 години.

Запознават се със съпруга си Ксениос като студенти във ВТУ София, който завършват 1986-та. Екатерина е текстилен инженер. В Кипър живее от 26 години. Има три деца, Константина на 24 години, завършила театрално майсторство и музика, Христос на 21 години, студент по електроника и Мариос, на 10 години. 2013-та година Екатерина стана носителка на отличието на „Българският Вестник” в Кипър – Майка на годината.

Екатерина не е член на АКЕЛ, а симпатизант. През всичките тези 26 години е помогнала на стотици сънародници, на Българското училище в Пафос и други прояви на общинско ниво.

Семейството живее в Кисонерга, община Пафос, рая на бананите, орехите, хубавите хотели и заможните англичани.

„Получавайки поканата за общински съветник, в първия момент отказах, оправдах се с многото работа, в банката и у дома. Премислих няколко дни и се съгласих, така или иначе тичам по различни каузи, защо да не помогна на Кисонерга, където живеят прекрасни трудолюбиви хора. През всичките тези години в Кисонерга, не се направи много за жителите на селото. Нямаме едно паркче, център за младите хора или за жените. С удоволствие ще работя за тези идеи, докато станат реалност. Има да се работи много по инфраструктурата на селото, чийто основен поминък е туризма и земеделието. Тук живеят и много англичани, които участват активно в живота на селото и някои от тях гласуват.

Пожелавам си успех, защото ще е нещо, което наистина обичам да правя. Благодаря на всички, които повярваха в мен!

Много години съветниците бяха мъже, искаха една жена сред тях, която да дава идеи и да работи за децата, младите и майките с малки деца, накратко, човек за социалните дейности. Приех. Избраха ме! Сега ме чака работа!”

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*